Çatı İzolasyon

Çatı izolasyonu nasıl olmalıdır? Hangi yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır?

Çatılardan beklenen en önemli işlevlerden biri de su yalıtımı sağlamasıdır. Kiremit çatı örtüleri dış hava şartları ve üzerinde gezilmesi nedeniyle hasar aldığında kendisinden beklenen görevleri yerine getirememeye başlar, bu durum oluştuğunda çatı ana taşıyıcı elemanları ve çatı döşemesi suya maruz kalmış olur. Kiremit eski performansına kavuşmaları için yapılan uygulamalara çatı aktarma uygulaması denir.

ÇATI AKTARMA NASIL YAPILIR
Çatı aktarma uygulaması genel olarak 5 aşamada gerçekleştirilir.

Kiremitlerin Kontrolü : Çatı kiremitleri kontrol edilerek kırık olanlar ile tekrar kullanılabilecek olanlar birbirlerinden ayrılır. Çatı aktarma maliyeti düşünülerek, kiremit kontrolü esnasında kiremitlere zarar verilmemesine dikkat edilmelidir. Tüm uygulamalar tamamlandıktan sonra kiremitler tekrar çatı yüzeyine kaplanır.

Su Yalıtım Örtüsünün Değiştirilmesi : Eski su yalıtım örtüsü sökülerek yerine polyester keçeli kiremit altı örtüsü serilir ya da pürmüz yardımıyla membran yapıştırma uygulaması yapılır.

Çatı Taşıyıcılarının Güçlendirilmesi : Çatı taşıyıcı elemanları (ahşap karkas) kontrol edilerek hasarlı olanlar yenileri ile değiştirilir.

Dere : Çatıda gizli dere bulunuyor ise, havuzlama tekniği ile yalıtım yapılarak yağış sularının içeri sızması engellenir. Çatıdaki asma dereler yenisi ile değiştirilir.

Baca ve Asansör Kulesi : Asansör kulesi ve baca kenarları gibi riskli bölgelere, çatı kaplamasına doğru 25 cm, yukarıya doğru ise en az 15 cm membran uygulaması yapılarak su girmesi engellenir.

Çatı aktarma uygulaması tamamlandıktan sonra kiremitlerin üzerinde gezilmemesi, eğer gezilecek ise ahşap kalas ile yürüme yolları yapılarak kiremitlerin üzerine gelen yüklerin dengeli dağıtılması çatının uzun yıllar görevini yerine getirmesi açısından önemlidir.

Çatı aktarma fiyatları kullanılacak malzemelere ve çatı özelliğine göre değişiklik göstermektedir.

Çatı İçi Uygulaması
ÇATI YALITIM
Çatı Arası İzolasyonu :
Binalarda yapısal olarak dış etkenlere maruz kalan kısım çatılardır. Yüksek ısıya soğuğa,ıslak ve kuru koşullara,fırtına ve kış koşullarına dayanıklı olmalıdır ve uzun yıllar sağlam kalmalıdır.
Sprey poliüretan köpük diğer ısı yalıtım malzemeleri olan strafor, cam yünü, taş yünü ve izocam ile kıyaslandığında son teknoloji olan sprey poliüretan köpüğün ısı iletkenlik kat sayısı 0.020 ile en iyi yalıtım malzemesidir.
Enerji maliyetlerinin yükseldiği günümüzde sprey Poliüretan köpük uygulaması, eskiyen ve yalıtım eksikliği bulunan çatıyı yeniden yapmaya ihtiyaç duymadan, kapalı hücre yapısı sayesinde ısı yalıtımı özelliği ile benzersiz çatı yalıtımı ve konfor sağlamaktadır. Sprey (poliüretan köpük ) malzemesinin düşük bir kalınlıkla son derece düşük ısı iletkenliği ve yüksek ısı yalıtım performansı, hem zaman hem de para olarak maliyetli olan çatı alanlarının ısı yalıtımı uygulamalarına olanak sağlamaktadır.
Püskürtme poliüretan köpük, zahmetli kesme ve monte etme işlemlerine gerek olmadan ahşap çatı kirişlerinin arasına veya beton zemin üzerine yüksek basınç altında özel sprey tabancası ile püskürtülür. Böylece, normal yalıtım malzemeleri döşendiği zaman meydana gelen enerjiyi israf eden ek yerleri olmadan yüksek ısı yalıtımı ve hava geçirmez bir poliüretan köpük yalıtım tabakası elde edilir.
Hava geçişini engeller.
Su yalıtımı ve ses yalıtımına olanak sağlar.
Böcek, haşere barındırmaz ve anti bakteriyeldir.
Su ile temasında bozulmaz, çürümez ve koku yapmaz.
Isı köprülerini ortadan kaldıran kesintisiz yalıtım sağlar.
Her türlü üzeri açık, kapalı çatılar ve yenilenen çatılarda uygulanabilir. Konutlar, İşyerleri, endüstriyel yapılar için sağlıklı, çevreci ve konforlu yaşamak için ideal çözümler sunar